SEA, wat is het en wat doet het.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Adverteren in een zoekmachine

Search Engine Advertising (SEA) is het tegen betaling plaatsen van advertenties naast de natuurlijke zoekresultaten. De advertenties worden door de adverteerder gekoppeld aan een bepaald zoekwoord, een bepaalde regio en aan bepaalde netwerken. Zo kan een advertentie wel getoond worden in het Zoeknetwerk van Google (Google Zoeken, Google Shopping, Google Maps etc.), maar hoeft dat niet voor het zogeheten Display netwerk van Google (Google sites als YouTube, Blogger & G-Mail).

Het doel van SEA is om zoveel mogelijk vertoningen te genereren en om zo veel mogelijk clicks op je advertentie te krijgen die uiteindelijk conversie moeten realiseren. Er zijn een hoop technieken en trucjes om een advertentie te optimaliseren en zo maximaal resultaat te behalen. Deze zijn echter lastig uit te leggen aan iemand die er totaal niet in thuis is, dus het is verstandig om vanaf het begin een SEA/online marketing-expert erbij te halen die je helpt je budget zo effectief mogelijk te besteden.

In Nederland zijn er twee aanbieders van advertenties bij zoekmachines: Google Ads en Yahoo! Search Marketing. Omdat Google Ads toch wel de meest gangbare is, zullen we deze hieronder kort toelichten.

Google Ads

In Google vind je deze advertenties bijvoorbeeld boven en rechts naast de zoekresultaten. Deze heten Google Ads. Ads maakt gebruik van een Pay Per Click (PPC) systeem. Dat betekent dat de adverteerder pas betaald voor de advertentie, als er ook daadwerkelijk op geklikt wordt. Om te voorkomen dat er vaker geklikt wordt dan het budget toe laat, is het mogelijk een maximum bedrag per dag in te stellen (bijvoorbeeld 10 euro per dag met een maximum van 50 cent per klik). Op basis van je zoekwoorden maakt Google een schatting van wat de adverteerder kwijt is per klik. Als er meer adverteerders zijn voor hetzelfde zoekwoord worden advertenties die het meest opbrengen per klik bovenaan geplaatst.

Wat is het verschil tussen SEA en SEO?

In de afbeelding hieronder zijn de resultaten binnen de rode kaders Google Ads, oftwel: dit is SEA. De resultaten binnen het groene kader vallen onder Search Engine Optimization (SEO). Hier kun je niet betalen voor een hogere plaats, maar is je rang afhankelijk van de kwaliteit en instellingen van je website. SEA en SEO vormen samen Search Engine Marketing (SEM), maar zijn dus wel twee heel verschillende online marketingmiddelen.

Wil je deze blog delen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Jeffrey Schoo

Jeffrey Schoo

Volg ons!

Laatste commercial

Wil je weten wanneer er een nieuwe post van websiteboost online staat?

Doe nu de WebsiteCheck