Je website beter vindbaar in Google?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wie wil dat nou niet?! Jij zeker. Anders ben je hier niet 

Voor een online business is vindbaarheid van cruciaal belang. Betere vindbaarheid zorgt voor meer traffic (bezoekers naar je website) en vaak ook meer business.

Dit stuk vertelt je hoe je dat doet.

Laten we beginnen.

Doe trefwoordenonderzoek

Scoren in Google doe je d.m.v trefwoorden. Mensen typen een trefwoord in in Google en krijgen een resultaat terug. In dit resultaat moet jouw website staan.

Tenminste, als het aan jou ligt.

Het vinden van de juiste zoekwoorden is niet makkelijk. Je hebt wel zoekwoorden in je hoofd maar dat zijn niet altijd de juiste.

Wat ik vaak zie bij ondernemers is dat ze zich richten op woorden waar veel concurrentie op is. En dat is niet slim.

Trefwoordenonderzoek of zoekwoordenonderzoek kan hierbij helpen. Trefwoordenonderzoek is een methodiek. En deze methodiek ga ik hier behandelen. Als je deze gebruikt dan ga je serieus meer zoekwoorden vinden.

1. Gebruik je gezonde verstand.

Is gezond verstand onderdeel van deze methodiek? Ja. Want ondanks dat je geen ervaring hebt met SEO weet jij wel hoe je business werkt. Jij weet hoe je klanten denken. Jij weet wat hun problemen zijn. Deze dingen wil je naar boven krijgen.

Wij laten dit zien met een voorbeeld.

Piet heeft een ontstoppingsbedrijf en wil gevonden worden op “ontstoppingsbedrijf Steenwijk”. Op zich is dat een prima zoekwoord. Elk ontstoppingsbedrijf in Steenwijk wil wel op dat zoekwoord gevonden worden.

Echter, om op 1 zoekwoord gevonden te worden is niet ideaal. Dat is te weinig. Piet wil op meer zoekwoorden gevonden worden.

Wat moet Piet dan doen?

Piet moet zich inleven in zijn klant. Hij moet andere vragen stellen.

 • Waarom heeft iemand een ontstoppingsbedrijf nodig?
 • Wat is zijn probleem op dat moment?

Ik geef een voorbeeld.

Stel, iemand zijn WC is verstopt en hij woont in Steenwijk.

Die persoon heeft een ontstoppingsbedrijf nodig. Er is dan een grote kans dat zo’n persoon in Google zoekt op “WC verstopt Steenwijk”. Die persoon is helemaal niet bezig met een ontstoppingsbedrijf maar met zijn probleem. En als Piet dan niet verschijnt in Google dan mist ie business.

Wel zonder dat hij het weet maar toch.

Andere problemen die Piet zijn klanten hebben zijn: doucheputje verstopt, vaatwasser lekt, verstopte leidingen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En Piet wil op al deze zoekwoorden gevonden worden.

Zo nadenken over zoekwoorden noemen wij gezond verstand gebruiken.

2. Werk met qualifiers

Wat is een qualifier? Het is een woord dat ik ooit eens op een Amerikaans blog heb gelezen. Het is een kwalificatie voor iets.

Vaag?

Een kwalificatie is een woord dat iets specifieks toevoegt aan een zoekwoord.

Nog steeds vaag?

Een qualifier is een woord dat je voor of achter een zoekwoord zet.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van qualifiers:

 • Tijd: 2014, kerst, dagen van de week;
 • Prijs: prijzen, korting, tarieven, btw;
 • Koopwoorden: kopen, online kopen, offerte
 • Locatie: Amsterdam, Rotterdam
 • Kwaliteit: de beste, goed

Op deze manier maak je een lijst met alle qualifiers die geschikt zijn voor je business. Eigenlijk vind je zo heel snel veel zoekwoorden.

Stel het volgende.

Je hebt een schildersbedrijf en je wilt gevonden worden op het zoekwoord “schilder”. Dat zoekwoord is veel te moeilijk om op te scoren in Google. Neem dat gemakshalve maar van me aan.

Wat je dan doet is qualifiers toevoegen.

schilder
schilder uurtarief
schilder btw
schilder offerte
schilder Amsterdam
schilder Amstelveen
Goedkope schilder

Zie je deze lijst? Dit zijn ook zoekwoorden die mensen intypen in Google. En je scoort er veel makkelijker op dan op het woord “schilder”.

Zo kun jij dit ook doen voor jouw business. Probeer het maar.

3. Google Ads keyword Planner

De Google Ads Keyword Planner is een tool van Google Ads. Hierin kun je zien welke zoekwoorden in Google worden ingetypt. Let wel: de aantallen die Google geeft kloppen niet. Maak je daar dus niet al te druk om.

Om gebruik te mogen maken van de Google Ads Keyword Planner moet je een Adwords account aanmaken. Dat is gratis.

Pagina optimalisatie

Na het zoekwoorden onderzoek ga je je webpagina’s optimaliseren voor Google. Mijn advies is om elke pagina binnen je site op 1 zoekwoord te optimaliseren.

Meer zoekwoorden per pagina kan in sommige gevallen best maar dit is een algemene stelregel die goed werkt. Als 1 pagina is geoptimaliseerd op meerdere zoekwoorden  dan loopt de pagina het risico dat het een beetje van alles wat is.

Dit resulteert vaak in hoge ‘bounce rates’ en lage ‘time on page’. Kortom: als 1 webpagina is geoptimaliseerd op meerdere zoekwoorden dan loop je het risico van een slechte gebruikerservaring.

Links naar je website

Link building is nog steeds erg belangrijk om beter vindbaar te worden in Google. Hoewel door de Google Panda update de gebruikservaring van de website nog belangrijker is geworden, bepaalt de kracht van goede links nog steeds veel van je Google succes. Er zijn erg veel tips op het internet over hoe je moet link builden. Als wij er 1 mogen geven…ga gast bloggen en zorg ervoor dat:

 • In het gast blog artikel een link is opgenomen naar je website.
 • Je in Google Analytics controleert of dit artikel je ook traffic en eventueel leads oplevert.

Naar mijn mening moet aan beide voorwaarden worden voldaan om succesvol te gast bloggen. Als ik merk dat een gast blog artikel me wel een link oplevert maar geen goede traffic dan zoek ik de volgende keer naar een ander platform om te schrijven.

Social Media

Maak social media profielen aan op Twitter, Linkedin, Google plus of welk ander platform voor jou belangrijk is. Probeer daarna veel volgers te krijgen.

De artikelen die je hebt geschreven deel je op deze social media. Daarnaast deel je ook artikelen van anderen. Dat vergroot namelijk de kans dat zij ook jouw artikelen delen.

En hoe meer mensen jou content delen op social media hoe groter de kans dat je gezien wordt door een grote groep. Dat vergroot weer de mogelijkheid dat andere sites naar jou pagina’s gaan linken.

Links van social media op zich zorgen op dit moment nog niet voor hogere posities in Google.

Gebruikservaring

Door de Google Panda Update wordt de gebruikservaring van je website steeds belangrijker. Wat zijn de zaken waarop je volgens Google moet letten om aan je bezoekers een optimale gebruikservaring te presenteren? Hieronder vind je enkele punten:

 • Probeer duplicate content zowel binnen als buiten je website te vermijden.
 • Schrijf goede content die gebruikers nodig hebben. Content die gebruikers nodig hebben krijgen vaak veel links en worden gedeeld op social media.
 • Prop niet teveel advertenties op je webpagina’s anders loop je het risico dat Google je afstraft.
 • Zorg voor webpagina’s met minimaal 300 woorden. Het is niet gezegd dat je voor Google panda 300 woorden per pagina moet gebruiken maar als je veel pagina’s op je site hebt met weinig content dan kun je wel eens afgestraft worden.

Als je deze tips ter harte neemt en ze opvolgt dan kom je een heel eind om je website beter vindbaar te maken in Google. Mocht je hulp nodig hebben of heb je gewoon een vraag neem dan contact op met ons via 0521-700251 of stuur een mailtje naar info@websiteboost.nl

Wil je deze blog delen?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Jeffrey Schoo

Jeffrey Schoo

Volg ons!

Laatste commercial

Wil je weten wanneer er een nieuwe post van websiteboost online staat?

Doe nu de WebsiteCheck